t.ex. ett arvegods som skadats eller mist sin fräschör och glans, eller kanske en stol som gått upp i limningen är ni välkomna.
Eller rentav en gammalt målat bord, likt det till vänster, som ni tycker borde fräschas upp. För musen över bilden får ni se resultatet.
Vill du se fler av mina renoveringsarbeten är du välkommen in i Galleriet. Öppna dörren och stig in ...
... finner du en kortfattad beskrivning de metoder jag sysslar med. För att snabbt komma till det, som för tillfället intresserar dig, kan du klicka på länkarna till höger. Men först några god råd på vägen!Gamla möbler, särskilt stolar, skadas ofta helt i onödan
när man som privatperson försöker laga möbeln med fel lim, skruv eller spik,
|
Renoveringsmetoder Fanering
|
En process där ett underlag förses med en pålimmad ytbeläggning av faner. Fanering kan göras på olika material, men vanligast är träfanering, där underlaget är trä eller träbaserat skivmaterial. Underlaget av massivt trä kallas blindträ och är ofta av mindre ädelt träslag än själva faneret. Fanering görs i dekorativt eller funktionellt syfte. Faner av olika träslag eller färg kan limmas i mönster, intarsia.
Ett bord med skadad faner som det till höger kan bli fint igen genom att lägga in ny faner på det skadade stället. För musen över bilden för att se resultatet.
Genom att påföra en schellack (ett alkohollösligt harts som erhålls som avsöndring från olika träd, t.ex. euforbia- och fikusarter, genom inverkan av den indiska lacksköldlusen) löst i etanol med hjälp av en sudd erhåller man så småningom en hård, helt porfylld yta med högglans.
I exemplet till vänster ser du en ådringsmålad gammal chiffonje som efter borttagning av färgen befanns vara gjord i gedigen ek. Med nya ben och polering blev den en fantastisk prydnad. För över musen och titta.
Boning är en ytbehandling med shellack, vax eller olja som ger träytan ett skyddande ytskikt, utan att träets porer stängs helt.
Till höger ett vackert vitmålat toilettbord. Efter borttagning av färg har möbeln bonats med shellack och fått ny lyster där detaljarbetet kommer till sin rätt.
Möbelvax är ett hårt starkt vax som består av karnaubavax eller paraffinvax som blandats med lösningsmedel så att det blir en pasta.
Man kan färga en yta med vax för att få fram en känsla av ett annat träslag. Allt från röd mahogny till mörk ek…. Vaxet gör träytan vacker, ytan får en mjuk dämpad glans.
Vax används till olika typer av antikbehandlingstekniker. På en ojämn yta kan man arbeta in ett mörkt vax i groparna så att det ser ut som smuts som samlats under årens lopp.
Då den här hyllan är nygjord så det finns ingen före-bild annat än i så fall en hög med brädor.
Lackering utförs med enkomponents lack eller tvåkomponents härdlack, beroende på typ av möbel, slitaget samt var möbeln skall placeras.
Här en söt och lite egen gungstol som sett sina bästa dagar. Efter borttagning av de gamla resterna av rotting samt rengöring och lackering är stolen fin nog för att få ny rotting hos en korgmakare.
Målningen sker oftast med ren linoljefärg som påföres i flera tunna lager. För bästa resultat bör möbeln vara trären.
Jag målar även med modernare färger enligt kundens önskemål.
Det mesta går att laga med rätt kunskap och teknik. Ofta handlar det om hur mycket man vill kosta på möbeln.
Stolen här bredvid har stått fuktigt och fått röta i benen. På vänster framben saknas ca 10 cm och tvärslåarna hänger lösa. Den vänstra spjälan av ryggbrickan saknas också.
Efter reparationen ser den betydligt bättre ut och har dessutom fått en ram för en tapetserare att bygga stolsitsen på.
Webbmaster: Lars-Erik Loberg